De vanligste tannsykdommene

Tannkjøttbetennelse og tannløsning (periodontitt), og hull I tennene (karies) er blant våre mest utbredte folkesykdommer.

Hvorfor får man hull i tennene (Karies, tannråte)?

Hull i tennene oppstår ved at bakteriebelegget (plaque) omdanner sukkerholdig næring til syrer som angriper tannemaljen. Dersom et hull i en tann blir stående ubehandlet over lang tid, vil det blir større og større og til slutt nå inn til tann-nerven (pulpa). Bakteriene trenger inn i nerven og det oppstår betennelse. Vanligvis får en symptomer i form av smerter (tannpine), men ikke nødvendigvis.

Når hullet i en melketann er blitt så stort at nerven er betent, må tannlegen som regel trekke tannen. Det er ikke vanlig at man rotfyller melketenner. Tannen trekkes fordi betennelsen kan spre seg fra melketannrota og over på det permanente tannanlegget og skadet det.

I det permanente tannsettet kan man prøve å redde tannen ved å rotfylle. Når man rotfyller, fjernes alt betent nervevev og erstattes med spesielle rotfyllingsmaterialer. På denne måten får man stanset betennelsen.

Dersom tannen blir stående ubehandlet, dvs. ikke fylt, kan betennelsen spre seg til kjevebenet og gradvis ødelegge tannen og benet den er festet i, slik at tannen må trekkes. Det er derfor viktig å gå regelmessig til tannlege eller tannpleier, slik at tennene kan repareres før skaden er for stor.

Det er individuelle forskjeller på hvor lett man får hull i tennene, men undersøkelser har vist at mellommålspising og inntak av mye sukkerholdig føde øker mengden av bakteriebelegget. Det blir derfor lettere hull i tennene hvis man småspiser mat og drikke som inneholder sukker.

 

Hvorfor får man tannkjøttsykdommer (periodontitt)?

Denne sykdommen skyldes bakteriebelegg på tennene langs tannkjøttranden. Bakteriene vanderer ned mellom tannen og tannkjøttet (i den såkalte tannkjøttlommen) og angriper tennenes feste i kjeven. Dette vil gradvis føre til løsning av tennene, dersom man ikke kommer til tannlege eller tannpleier i tide og får stoppet utvikling av sykdommen.

Tannkjøttsykdommer er den viktigste årsak til at voksene mennesker mister sine tenner. Nesten alle over 25-30 år har tannkjøttbetennelse av lett eller alvorlig grad. Tannkjøttbetennelse har gjerne et langvarig sykdomsforløp uten spesielle symptomer. Et tegn på tannkjøttbetennelse kan være at det blør fra tannkjøttet ved vanlig tannpuss. Friskt tannkjøtt blør vanligvis ikke ved bruk av tannbørste, tanntråd eller tannstikker.

Hvordan unngå tannsykdom?

Kosthold

  • spis ikke mellom måltidene
  • begrens sukkerforbruket
  • unngå å drikke annet enn vann om natten

Fluor

  • daglig fluortilførsel for barn og voksene, enten via tannkrem, skyllemiddel eller tabletter. Rådfør deg med tannlegen.

Hygiene

  • puss grundig to ganger pr. dag
  • husk også renhold mellom tennene /tannstikker, tanntråd)

Regelmessig tilsyn hos tannlege/tannpleier.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *